Hoe Je Freerunning Leert in 4 Stappen | Freerun Tips
Van freerunners die in stedelijke omgevingen van gebouwen flippen tot parkour beoefenaars die onmogelijk grote kloven overbruggen, freerunning is een discipline die er ongelooflijk stijlvol en leuk uitziet. Hoewel het voor de gemiddelde persoon onmogelijk lijkt, is het leren van de basis van freerunning verrassend eenvoudig en vereist het alleen toewijding en oefening.
Hoe je freerunning leert in 4 stappen
In deze blogpost beschrijven we vier stappen die je helpen bij het leren freerunnen. Dus of je nu altijd al geïnteresseerd bent geweest in de sport of je wilt gaan werken aan je fitnessdoelen, lees verder om te ontdekken hoe je kunt beginnen met freerunning.
Stap één: Onderzoek de essentie
Voordat je begint te rennen en van objecten af te springen, is het belangrijk om je onderzoek te doen en te leren over de essenties van freerunning. Dit zal ervoor zorgen dat je veilig blijft tijdens het oefenen en blessures voorkomt.
Bekijk om te beginnen video’s en lees artikelen over freerunning om een idee te krijgen van de verschillende technieken die freerunners gebruiken. Je kunt online een schat aan bronnen vinden, waaronder instructievideo’s, blogberichten, en zelfs speciale websites zoals American Parkour. Naast het leren over de verschillende technieken die bij freerunning komen kijken, moet je ook letten op de veiligheidsuitrusting die freerunners gebruiken terwijl ze trainen. Dit omvat zaken als handschoenen, scheenbeschermers en helmen – die allemaal kunnen helpen je te beschermen tegen letsel.
Stap twee: Zoek een veilige ruimte om te trainen
Als je eenmaal een goed begrip hebt van de grondbeginselen van freerunning, is het tijd om een veilige ruimte te vinden waar je kunt beginnen met het oefenen van je technieken. Een ideale trainingsruimte is een verlaten fabriek of magazijn met veel open ruimte om rond te rennen. Heb je echter geen toegang tot een verlaten gebouw, dan volstaat elk groot park of open veld. Zorg er alleen voor dat er niet te veel mensen in de buurt zijn, zodat je niet per ongeluk iemand verwondt terwijl je traint.
Een andere belangrijke overweging is het vinden van een ruimte met veel zachte landingen. Dit betekent dat je betonnen oppervlakken zoveel mogelijk moet vermijden en in plaats daarvan grasvelden moet opzoeken. Als er geen zachte landingen beschikbaar zijn, zoek dan naar matten of schuimblokken die je kunt gebruiken om je landingen op te vangen. Veiligheid moet altijd je hoogste prioriteit zijn bij het trainen, dus neem de tijd om een ruimte te vinden die aan al je behoeften voldoet voordat je begint.
Stap drie: Begin langzaam met eenvoudige technieken
Nu je een veilige plek hebt gevonden om te trainen, is het tijd om te beginnen met het oefenen van enkele basistechnieken. Begin met rennen en springen over kleine hindernissen zoals kartonnen dozen of banken. Naarmate je meer vertrouwd raakt met deze bewegingen, verhoog je geleidelijk de hoogte van de hindernissen totdat je comfortabel bent met het overwinnen van hindernissen van heuphoogte of hoger. Als je het springen over hindernissen onder de knie hebt, ga je over op het polsstokspringen – een techniek waarbij je je handen en voeten gebruikt om jezelf in één vloeiende beweging over grotere hindernissen te verplaatsen. Hierdoor krijg je meer gevoel met het springen op grote hoogtes.
Stap vier: Wees niet bang om te falen – vallen hoort bij het leerproces
Een van de belangrijkste dingen om te onthouden bij het leren freerunnen is dat vallen deel uitmaakt van het proces. Het is onmogelijk om alle technieken van het freerunnen onder de knie te krijgen zonder te falen – en soms jammerlijk te falen. Maar elke keer dat je faalt, leer je een beetje meer over hoe je kunt slagen. Wees dus niet bang je grenzen verleggen en accepteren dat vallen deel uitmaakt van de reis.
Dit betekent natuurlijk niet dat je opzettelijk moet proberen te falen. Als je je in een situatie bevindt waarin je dreigt te vallen, doe dan je best om veilig te landen. Dit betekent je hoofd intrekken en rollen als je de grond raakt om de impact te verspreiden. Met tijd en oefening zul je leren hoe je correct en veilig kunt vallen – en uiteindelijk zul je vallen (bijna) helemaal kunnen vermijden.
Start vandaag nog met freerunning
Freerunners worden ook wel freestylers genoemd. Om te beginnen met het leren van freerunning volg je deze vier stappen. Onderzoek eerst de essentie, zodat je weet wat je nodig hebt om te beginnen. Ten tweede, zoek een veilige ruimte om te trainen – dit kan een binnen- of buitenruimte zijn, zolang het maar ruim is en weinig obstakels heeft. Ten derde, begin langzaam met eenvoudige technieken zoals rennen en springen; als je deze basis onder de knie hebt, kun je overgaan op complexere bewegingen. Wees ten slotte niet bang om te falen – vallen hoort bij het leerproces en zal je helpen een betere freerunner te worden. Ga er dus op uit en begin met trainen!
Hoe oud moet je zijn?
Freerunnen is de snelst groeiende gymsport in Nederland. Iedereen traint op zijn of haar eigen niveau en dus is freerunnen toegankelijk voor iedereen (vanaf 8 jaar).
Is freerunnen gevaarlijk?
De 5 F’s
Waar is het ontstaan?
Wat is het verschil tussen parkour en freerunning?
Hoe wordt je beter in freerunning?
1. Start bij de basis
Laat die salto’s eerst nog maar even zitten en begin met zogenoemde vaults: basisbewegingen over obstakels. Het is goed om die eerst onder de knie te krijgen voordat je verder gaat.
2. Ken je grenzen
Jij kent je grenzen zelf het best en weet precies wat je wel en niet durft. Ga niet over je grenzen heen, veiligheid staat voorop!
3. Herhaal tricks
Hoe vaker je een trick herhaalt, hoe beter je erin wordt. Zo verleg je je grenzen in plaats van dat je eroverheen gaat.
4. Leer van de besten
Je kunt natuurlijk zelf blijven oefenen, maar je leert de tricks sneller van een zogeheten spotter die al wat verder is dan jij. Hij of zij kan je tips geven en je moves analyseren. In turnhallen en gymzalen worden regelmatig evenementen georganiseerd waar je in een veilige omgeving de fijne kneepjes kunt leren van anderen.
5. Sluit je aan bij de freerunning community
Freerunners vinden het leuk om elkaar te helpen. Loop je tijdens je parkour ergens tegenaan of wil je andere freerunners bij jou in de buurt leren kennen? Zoek dan verschillende Nederlandse Facebook- en Instagram-pagina’s op. Hier kun je vragen stellen en oproepen posten voor het vinden van collega-freerunners.
6. Doe push-ups en pull-ups
Hoe sterker je lichaam is, hoe kleiner de kans dat je een blessure oploopt. Doe je in de sportschool of thuis regelmatig push-ups en pull-ups, dan profiteer je daarvan als je op een muur of dak wilt klimmen.
7. Veiligheid voorop
Kijk voordat je gaat rennen en springen goed of jouw oefenplek vrij is van glas, spijkers en andere materialen waaraan je je zou kunnen bezeren. Check vooraf ook even of muren en bankjes stevig genoeg zijn.
Een professionele freerunner inhuren?
Wil je zeker weten dat je goed van start gaat? Huur dan een professionele freerunner in. Hij/Zij kan je gemakkelijk de kneepjes van het vak leren en je begeleiden bij het doen van diverse trucs.